.  Рано тази сутрин ракетата-носител “Союз-2.1а беше изведена на стартовата

...
.  Рано тази сутрин ракетата-носител “Союз-2.1а беше изведена на стартовата
Коментари Харесай

Ракета Союз-2.1а бе изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний

.  Рано тази заран ракетата-носител “Союз-2.1а ” беше изведена на стартовата площадка на новия съветски космодрум Восточний и приведена във отвесно състояние. 

Изстрелването на ракетата с ускорителен блок “Фрегат ” и спътници “Канопус ” №3 и 4 е планувано за 1-ви февруари. 

Това ще е третото изстрелване от космодрума Восточний. Новият космодрум, който беше издигнат на мястото на тогавашната ракетна площадка Свободний, е извънредно предпочитан за космонавтиката на Русия. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики при започване на 90-те години, историческият космодрум Байконур, от територията на който са изхвърчали първите изкуствени спътници и космонавти, остана на територията на Казахстан и Русия се принуди да се преценява с друга страна за галактическите си планове. Търсенето на самостоятелност в галактическите действия бе първа задача за управляващите на Русия и заради това Восточний се оказа най-мащабния галактически план, подхванат от страната в съвременни времена. 

Първото изстрелване от новия космодрум бе осъществено през 2016 година. През 2017-та космодрумът трябваше да бъде въведен публично в употреба, като до края на годината трябваше да има две нови изстрелвания. Но в края на ноември ракета “Союз-2.1б ” с хидрометеорологически сателит рухна в океана. Така въвеждането в употреба не се случи както се очакваше, а около повредата станахме очевидци на няколко комични обстановки. Най-забавната от всички тях е когато съветският протодякон Андрей Кураев оповести, че отговорност за несполучливия старт носи свещеник Лукиан, благословил ракетата със светена вода.

Причината за повредата обаче се оказа много по-прозаична и не напълно божествена. Беше открито, че ракетата не е била конфигурирана с новите настройки, нужни за изстрелването от новия космодрум Восточний, а е употребила към момента старите настройки от космодрума Байконур. Поради грубия гаф блокът “Фрегат ” изгубил вярната ориентировка.

Аварията отсрочи третия старт, очакван в началото за края на декември, за края на януари или началото на февруари. Този път да се надяваме, че всички настройки са верни и че ракетата ще изведе изкуствените спътници в вярната си орбита. 

Повече информация и фотоси по отношение на престоящия старт можете да разгледате на страниците на Роскосмос.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР